Question

Locked

Apparent second harddisk / IDE issue

By abanerji ·
My PC configuration : Pentium dual core, Intel E2160 1.6 GHz on Intel D945GCNL, DDR2 1 GB, Seagate SATA 7200 RPM 160 GB, Sony CD-DVD combo, XP-pro SP2 fully patched, AVG free 7.5, AVG AS 7.5. Additionally, I put a second hard disk from an old Compaq PC - this is a Seagate Barracuda 40 GB 7200 RPM ultra-ATA/100 bought nearly three years ago.
System is just two months old, and was going smooth.

Yesterday, shutdown took a long time, and today boot was very long. The harddisk indicator is continually on. I am pasting below the relevant rows from event viewer.

Shall be grateful for advice. Thanks,

----------------------------------------------------------------------

Type Date Time Source Category Event User
Information 11-May-08 7:56:53 PM eventlog None 6005 N/A
Information 11-May-08 7:56:53 PM eventlog None 6009 N/A
Information 11-May-08 7:56:56 PM Tcpip None 4202 N/A
Information 11-May-08 7:57:02 PM Service Control Manager None 7035 SYSTEM
Information 11-May-08 7:57:03 PM Service Control Manager None 7036 N/A
Information 11-May-08 7:57:03 PM Service Control Manager None 7036 N/A
Information 11-May-08 7:57:03 PM Service Control Manager None 7035 SYSTEM
Information 11-May-08 7:57:03 PM Service Control Manager None 7036 N/A
Information 11-May-08 7:57:03 PM Service Control Manager None 7035 SYSTEM
Information 11-May-08 7:57:03 PM Service Control Manager None 7035 SYSTEM
Information 11-May-08 7:57:03 PM Service Control Manager None 7036 N/A
Information 11-May-08 7:57:03 PM Service Control Manager None 7036 N/A
Information 11-May-08 7:57:12 PM Service Control Manager None 7036 N/A
Information 11-May-08 7:57:12 PM Service Control Manager None 7035 SYSTEM
Information 11-May-08 7:57:14 PM Service Control Manager None 7035 SYSTEM
Information 11-May-08 7:57:16 PM Service Control Manager None 7036 N/A
Information 11-May-08 7:57:18 PM Service Control Manager None 7036 N/A
Information 11-May-08 11:20:06 PM eventlog None 6006 N/A
Information 12-May-08 11:07:32 AM eventlog None 6005 N/A
Information 12-May-08 11:08:00 AM Service Control Manager None 7036 N/A
Error 12-May-08 9:08:52 PM atapi None 9 N/A Device\Ide\IdePort0 did not respond within timeout
Error 12-May-08 10:08:41 PM atapi None 9 N/A Device\Ide\IdePort0 did not respond within timeout
Information 12-May-08 11:08:45 PM eventlog None 6006 N/A
Information 13-May-08 6:50:46 PM Tcpip None 4202 N/A
Error 13-May-08 6:50:46 PM disk None 7 N/A Device\Harddisk0\D has a bad block
Warning 13-May-08 6:52:52 PM disk None 51 N/A Error detected on Device\Harddisk0\D during paging operation
Error 13-May-08 6:52:52 PM atapi None 9 N/A Device\Ide\IdePort0 did not respond within timeout
Information 13-May-08 6:55:20 PM eventlog None 6005 N/A
Information 13-May-08 6:55:20 PM eventlog None 6009 N/A
Information 13-May-08 6:55:51 PM Service Control Manager None 7036 N/A
Information 13-May-08 6:55:51 PM Service Control Manager None 7035 SYSTEM
Information 13-May-08 6:55:51 PM Service Control Manager None 7036 N/A
Information 13-May-08 6:55:51 PM Service Control Manager None 7036 N/A
Information 13-May-08 6:55:51 PM Service Control Manager None 7035 SYSTEM
Information 13-May-08 6:55:51 PM Service Control Manager None 7035 SYSTEM
Information 13-May-08 6:55:51 PM Service Control Manager None 7035 SYSTEM
Information 13-May-08 6:55:51 PM Service Control Manager None 7036 N/A
Information 13-May-08 6:55:52 PM Service Control Manager None 7035 SYSTEM
Information 13-May-08 6:55:53 PM Service Control Manager None 7036 N/A
Information 13-May-08 6:56:00 PM Service Control Manager None 7036 N/A
Information 13-May-08 6:56:00 PM Service Control Manager None 7035 SYSTEM
Error 13-May-08 6:56:01 PM atapi None 11 N/A Device detected a controller error on Device\Ide\IdePort0
Information 13-May-08 6:56:02 PM Service Control Manager None 7036 N/A
Information 13-May-08 6:56:38 PM Service Control Manager None 7036 N/A
Warning 13-May-08 7:00:08 PM ftdisk Disk 57 N/A System failed to flush data to transaction log
Warning 13-May-08 7:00:08 PM ntfs None 50 N/A Windows unable to save all data for file D:\$Mft
Error 13-May-08 7:00:25 PM PlugPlayManager None 12 N/A Device Sony DVD RW disappeared from system without first being prepared for removal
Error 13-May-08 7:00:25 PM PlugPlayManager None 12 N/A Device ST340014A disappeared from system without first being prepared for removal
Warning 13-May-08 7:00:28 PM ftdisk Disk 57 N/A System failed to flush data to transaction log
Warning 13-May-08 7:00:28 PM ntfs None 50 N/A Windows unable to save all data for file D:\$Mft

Device ST340014A = Seagate Barracuda 40GB drive 0 (7200 rpm, Ultra-ATA/100) - bought august 2005 (2nd physical drive)

This conversation is currently closed to new comments.

6 total posts (Page 1 of 1)  
| Thread display: Collapse - | Expand +

All Answers

Collapse -

Power down and disconnect the 2nd drive ...

by OldER Mycroft In reply to Apparent second harddisk ...

Remove BOTH the IDE and power cables from the old drive then boot again.

Clearly the IDE drive is faulty.

Collapse -

As regards the dodgy drive ...

by OldER Mycroft In reply to Apparent second harddisk ...

I'd simply toss it away!

If there's anything on it that you need or want, you can't risk putting it back in where it can interfere with the system boot.

Get a caddy and attach it by USB after the system has successfully booted. Transfer what you can, if any of it is still readable, then throw it straight in the bin.

With the ludicrously cheap prices for hard drives these days, no-one should be taking risks with an old 40GB drive. :)

Collapse -

Thank you

by abanerji In reply to As regards the dodgy driv ...

Just one query. Why did my Sony DVD RW also disappear from the system, along with my second hard disk? I am not a techie, so sorry if this sounds silly ... something to do with IDE?

Collapse -

You didn't mention a DVD-RW before, so ...

by OldER Mycroft In reply to Thank you

Did it have problems before you posted or only as a result of disconnecting the dodgy hard drive?

If it is an IDE optical drive I would advise reconnecting it. Perhaps you disconnected it when you removed the IDE hard drive?

Collapse -

DVD RW earlier mentioned under my PC config ..

by abanerji In reply to You didn't mention a DVD- ...

Anyway, I haven't yet opened the cabinet. So, connections have not been touched yet.

Everything mentioned (in my original post) are with respect to hardware as in the cabinet from Day One.

I will have to get a technician to poke inside the cabinet.

Back to Hardware Forum
6 total posts (Page 1 of 1)  

Hardware Forums