Question

Locked

CAN'T CURE XP RESTART PROBLEM

By mickambrose ·
I have been trying to cure the well-documented XP restart problem for many months, with no success.
The only original hardware left unchanged is the motherboard and the two hard drives.
I have re-formatted both drives and installed XP Home (English) on drive 'C' and XP Home (French) on drive 'D'. Before I installed any programmes I checked the shutdown,and I still had the same problem. Everything operates as it should, the PC powers down, turns off, then immediately powers back up again.
Even if I use the power off button the same thing occurs. The only time I can successfully switch off is if I have a BSOD, when the power off button works correctly, so the problem must be Windows associated, but what?
I have run out of ideas....

This conversation is currently closed to new comments.

20 total posts (Page 1 of 2)   01 | 02   Next
| Thread display: Collapse - | Expand +

All Answers

Collapse -

Could be..

by kaptandrews In reply to CAN'T CURE XP RESTART PRO ...

the BIOS power management.

Collapse -

kaptandrews - It isn't..............!

by mickambrose In reply to Could be..

I have already tried every combination possible, to no avail, but thanks for the suggestion.
Mick

Collapse -

Not this either

by mickambrose In reply to Here is another possibili ...

Absolutely, tried this before, no difference, but thanks anyway.
Mick

Collapse -

Another Idea or two...

by CaptBilly1Eye In reply to CAN'T CURE XP RESTART PRO ...

Try disconnecting all USB devices other than the mouse and keyboard. Connect those two devices to primary USB ports. Also disconnect LAN connections (network, external modem). See if that resolves the situation.

If not, boot to Safe Mode (not Safe Mode with Networking), delete the contents of the C:\Documents and Settings\[Your User Profile]\Local Settings\Temp folder. Then try to shut down. If that resolves the issue then it is most likely related to a driver or service loading during normal boot that is not fully closing at shutdown.

One user I know gave up trying to pinpoint the issue for a while and instead he added Safe Mode as an option to the boot menu. Then he would Restart, select Safe Mode in the list by hitting the down arrow once and the Enter key and lastly he would perform a shut-down after it booted to Safe Mode.
Just in case you need a temporary work-around like that, here are the steps: http://tinyurl.com/gomxy .

It may be that an error is occurring during Shutdown and that is sending the system into a Restart cycle.

If you haven't changed any of the system failure settings, you should be able to see the error by looking in the Event Log. But a better long-term solution is to turn off the automatic reboot so you can actually see the error when it happens?chances are it will tell you enough about itself to let you troubleshoot further. To change the recovery settings to disable automatic rebooting:

Right-click My Computer, and then click Properties. Click the Advanced tab. Under Startup and Recovery, click Settings to open the Startup and Recovery dialog box. Clear the Automatically restart check box, and click OK the necessary number of times. Restart your computer for the settings to take effect.

Now when you go to shut down and a fatal error occurs, you'll at least see it and it won't cause an automatic reboot. You still have to sort out what's causing the problem


There is also a Registry key and value you can check.
***Warning: Performing manual changes to the Windows Registry incorrectly can make Windows inoperable. It is always advised to perform a Registry backup and setting an XP Restore point prior to making changes to the Registry.***
That being said, go to Start - Run - regedit.
With the Registry open, find this key: [HKEY_LOCAL_MACHINE\SOFTWARE\Microsoft\WindowsNT\CurrentVersion\Winlogon].

Create a new string value, or modify the existing value, called PowerdownAfterShutdown
and set it to "1" to power off the computer at shutdown, or "0" to reboot. Restart
Windows for the change to take effect.


Please let me know if this helps.

Collapse -

been there, done that........

by mickambrose In reply to Another Idea or two...

CaptBilly1eye........
When I formatted both drives and installed XP English and XP French, I removed all cards possible, and installed no programmes, but the problem was still there.
Automatic restart is clear, PAS is set to 1.
Sorry!
Mick

Collapse -

Hardware Problem

by Michael O'Brien In reply to CAN'T CURE XP RESTART PRO ...

Hi Mick,

Sounds like a hardware problem to me, are you able to check how hot your CPU is running ?

Second thing you could do is Remove all RAM chips and put one in and startup and see if the problem occurs (do the same for the rest of the ram chips).

Is this a OEM Pc or a custom built pc ?

Collapse -

Answers leading to more questions?

by mickambrose In reply to Hardware Problem

CPU runs around 60?.
Changed all RAM last week as part of an upgrade.
The PC started life as an OEM, but is now nearer to being a custom built (by me)!

Mick

Collapse -

Someone, somewhere, knows the answer.........

by mickambrose In reply to CAN'T CURE XP RESTART PRO ...

I HOPE.......!!!

Mick

Collapse -

This has worked before...

by CaptBilly1Eye In reply to Someone, somewhere, knows ...

On a system with an Intel board that had the same situation, 'down-grading' the BIOS to a previous version corrected the issue.
It was found in that situation that the most current BIOS update caused the auto-restart.
Check with the MoBo's manufacturer web site for instructions and previous BIOS releases.

In still another situation, with a different MoBo, updating to the most recent BIOS update solved it.

Make sure that in the BIOS it is set to not Wake on LAN and also to remain off after a power outage.

Perhaps if you answer the questions I posed in my previous post, I or someone else may be able to be of further help. That is, does the situation occur when you boot to Safe Mode (not Safe Mode with Networking), Is the registry line present and correct, is there anything in the Event log?

Other info that would be helpful is what make and model of board? Is onboard LAN enabled? Does the same situation occur with only one drive connected? Are the drives SATA or IDE? Both NTFS? RAID? UPS?

Unfortunately there is no set fix. The resolution will be different depending on each system's configuration and it is often extremely difficult to pinpoint the exact cause. Have you checked with technical support for that MoBo?
That would be the most logical source based on all the things you've tried.


Good Luck.


[It is greatly appreciated if you tag all useful responses as 'Helpful' by opening those posts and clicking the 'Mark Helpful' button at the bottom. That way, people with a similar situation in the future will be able to quickly see what ultimately helped. Thanks.]

Back to Hardware Forum
20 total posts (Page 1 of 2)   01 | 02   Next

Hardware Forums