Question

Locked

Slow network or not connected

By redinvd ·
I have eight Windows XP workstations connected to a ninth Windows XP workstation (acting as the server).

Today a yellow "!" appeared over the network icon in the system tray. The network was extremely slow on all eight machines. I changed the TCP/IP setting from automatic to static and assigned each machine an IP address.

The yellow "!" went away. Did I fix the problem or is it masked? What else can I do to solve the problem when I revert back to auto addressing?

This conversation is currently closed to new comments.

5 total posts (Page 1 of 1)  
| Thread display: Collapse - | Expand +

All Answers

Collapse -

Changes in environment

by mjd420nova In reply to Slow network or not conne ...

Did you just install a cordless phone or made any moves of furniture?? A laptop moving through the available field could show up some interference from outside the network.

Collapse -

Reponse To Answer

by redinvd In reply to Changes in environment

No nothing like that.

Collapse -

At a high level

by robo_dev In reply to Slow network or not conne ...

DHCP relies on a broadcast protocol, and like a canary in a coalmine, if DHCP stops working, then something is fouled up on the LAN.

The first things I would look at:

Has any user installed something like Spotify, Steam, Skype?

Has any user done anything brilliant like plugged in their home WLAN router with DHCP enabled into the network? A secondary DHCP server does not play well with another one on the network.

Any signs of malware infection?

Goto the command prompt on each PC and run the netstat command.

If one machine has 50 connections going to IP addresses in lower-ubekistan, there's your problem....some sort of virus. Malware will kill your network.

Long term, get a simple Ethernet hub and connect that in line with the server. Load up the free WireShark protocol analyzer on a laptop and run it. WireShark will show you what is wrong.

You can run wireshark on an individual PC and it may show you what is wrong, but it can only see traffic designated for that individual PC. It's much cleaner to run it on a laptop and just 'tap into' each switch port that you need to look at.

Collapse -

Problems connecting to network or internet

by alan_d2047 In reply to Slow network or not conne ...

I had problems connecting to internet with my Vista laptop. I could see my wired router existed, but I could not reach it. I turned off windows and McAfee firewalls and manually reset TCP/IP addresses but still could not get into the router to view settings. After a couple or weeks, I decided that McAfee could be the problem. I deleted McAfee, downloaded their removal tool from the internet using another PC, and then my laptop worked. I have since installed Norton antivirus and will never go back to McAfee.

Back to Networks Forum
5 total posts (Page 1 of 1)  

Hardware Forums