Questions

Blank Screen

+
0 Votes
Locked

Blank Screen

jamind7
Our Compaq Presario S1050AN Desktop Computer,2400 AMD Athlon, 2 gis ram, I press the power switch on it firers up load lights on, Fans are going, There is a long beep continues 5seconds on 4 seconds of,The screen is blank, There is power to the screen & it goes, tried on another, I have systematically removed all the hardware down to a bare board with no change to the beep, can anyone add any ideas to this Is it the Board or the Processor, Thanks Noel

Clarifications

dmritchie2

When you said down to bare system board, are you including removing all of the memory modules from the board? How many memory modules are on the board? Have you tried installing the memory in different configurations?

  • +
    1 Votes

    you may be able to search and find an error code...but, it sounds as though the
    video has gone bad. If this is "on-board" video, you can maybe install a seperate
    video card, then in BIOS setup disable the onboard video.

    +
    0 Votes
    jamind7

    Hi It already has a separate video card, Which i removed to try the onboard video still no change im fairly sure the mother board is stuffed and or the chip has been over heated, Thanks for your input, These particular Compaq board seem to stuff the video output as this is the second Compaq Presario i have come across with the same problem, Thanks Jamind

    +
    0 Votes
    gjcooper

    From memory - this indicates a video card failure. Here are all the beep codes from PC ****
    http://www.pchell.com/hardware/beepcodes.shtml
    Have a look

    +
    0 Votes
    jamind7

    Thanks for the input and the great link you supplied, Very helpfull, Thanks Jamind, Im going to upgrade the board for her, Thanks

    +
    0 Votes

    RAM

    jamind7

    Hi There are 2 1gig Memory sticks, They were fitted brand new less than 18 months ago, I started with the memory as i removed all hard ware, one stick at a time, then restart the computer and the same long beep, then the other stick was removed, same thing happened, then the video card was removed same thing a long beep about 5 seconds then a 5 sec silence then a 5 sec beep continuance, i removed every thing of the board 1 at a time untill i had a bare board with the same beep, Thanks Jamind

    +
    0 Votes
    jamind7

    Hi There are 2 1gig Memory sticks, They were fitted brand new less than 18 months ago, I started with the memory as i removed all hard ware, one stick at a time, then restart the computer and the same long beep, then the other stick was removed, same thing happened, then the video card was removed same thing a long beep about 5 seconds then a 5 sec silence then a 5 sec beep continuance, i removed every thing of the board 1 at a time untill i had a bare board with the same beep, Thanks Jamind

    +
    0 Votes
    mjd420nova

    This all depends on the GPU, is it onboard the MOBO or a plugin?? A memory fault will give the continuous beep when the first bank or in the Flash memory fails. No display would indicate the video BIOS on a plugin card failed. Onboard is more complicated but easily disabled to install a plugin to bypass the fault or for diagnostics.

    +
    0 Votes
    mainboard777

    see if you knocked the cpu fan loose or off center or unplugged it. It sounds like cpu overheat warning. Even if it does not look askew I would reseat cpu fan, memory (watch out for fan power lead) and external video card in that order. One other thing to try is unplug keyboard or mouse if above does not change anything. Also chang jumper to clear cmos and leave it without any power plugged in for 24 hours. Sometimes bios just locks up when memory is not seated correctly. If none works then time to upgrade as mb likely shorted.

    +
    0 Votes
    jamind7

    Hi Guys, Im so Sorry for not replying sooner, I found the Problem with Compaq Presario S1050AN Desktop Computer, It was 1 of the 1gb Memory Sticks that had stuffed out, Also i think i know how i missed it when i was hunting the problem, When i started looking for the blank screen problem i pulled out 1 sticks of Ram at a time & carried on pulling every thing of the board 1 at a time still getting the same long on of beep. I left it stripped for a week, It just came to me after reading all the info you guys had sent me again, i reassemble the desktop & wipe the memory teeth to take the build up of them fired it up getting the same beep, I pulled out just the Num1 stick of memory fired it up & there was a screen, well i could of kicked my *** if i could, as that was my mis tack, Both Memory sticks should have been wipe down first time they were pulled out, the problem presented itself after this was done, Thanking you all for your input in helping me relies the stuff up i made, Soch a small Problem was doing my head in Ha Ha, Thankyou Jamind

  • +
    1 Votes

    you may be able to search and find an error code...but, it sounds as though the
    video has gone bad. If this is "on-board" video, you can maybe install a seperate
    video card, then in BIOS setup disable the onboard video.

    +
    0 Votes
    jamind7

    Hi It already has a separate video card, Which i removed to try the onboard video still no change im fairly sure the mother board is stuffed and or the chip has been over heated, Thanks for your input, These particular Compaq board seem to stuff the video output as this is the second Compaq Presario i have come across with the same problem, Thanks Jamind

    +
    0 Votes
    gjcooper

    From memory - this indicates a video card failure. Here are all the beep codes from PC ****
    http://www.pchell.com/hardware/beepcodes.shtml
    Have a look

    +
    0 Votes
    jamind7

    Thanks for the input and the great link you supplied, Very helpfull, Thanks Jamind, Im going to upgrade the board for her, Thanks

    +
    0 Votes

    RAM

    jamind7

    Hi There are 2 1gig Memory sticks, They were fitted brand new less than 18 months ago, I started with the memory as i removed all hard ware, one stick at a time, then restart the computer and the same long beep, then the other stick was removed, same thing happened, then the video card was removed same thing a long beep about 5 seconds then a 5 sec silence then a 5 sec beep continuance, i removed every thing of the board 1 at a time untill i had a bare board with the same beep, Thanks Jamind

    +
    0 Votes
    jamind7

    Hi There are 2 1gig Memory sticks, They were fitted brand new less than 18 months ago, I started with the memory as i removed all hard ware, one stick at a time, then restart the computer and the same long beep, then the other stick was removed, same thing happened, then the video card was removed same thing a long beep about 5 seconds then a 5 sec silence then a 5 sec beep continuance, i removed every thing of the board 1 at a time untill i had a bare board with the same beep, Thanks Jamind

    +
    0 Votes
    mjd420nova

    This all depends on the GPU, is it onboard the MOBO or a plugin?? A memory fault will give the continuous beep when the first bank or in the Flash memory fails. No display would indicate the video BIOS on a plugin card failed. Onboard is more complicated but easily disabled to install a plugin to bypass the fault or for diagnostics.

    +
    0 Votes
    mainboard777

    see if you knocked the cpu fan loose or off center or unplugged it. It sounds like cpu overheat warning. Even if it does not look askew I would reseat cpu fan, memory (watch out for fan power lead) and external video card in that order. One other thing to try is unplug keyboard or mouse if above does not change anything. Also chang jumper to clear cmos and leave it without any power plugged in for 24 hours. Sometimes bios just locks up when memory is not seated correctly. If none works then time to upgrade as mb likely shorted.

    +
    0 Votes
    jamind7

    Hi Guys, Im so Sorry for not replying sooner, I found the Problem with Compaq Presario S1050AN Desktop Computer, It was 1 of the 1gb Memory Sticks that had stuffed out, Also i think i know how i missed it when i was hunting the problem, When i started looking for the blank screen problem i pulled out 1 sticks of Ram at a time & carried on pulling every thing of the board 1 at a time still getting the same long on of beep. I left it stripped for a week, It just came to me after reading all the info you guys had sent me again, i reassemble the desktop & wipe the memory teeth to take the build up of them fired it up getting the same beep, I pulled out just the Num1 stick of memory fired it up & there was a screen, well i could of kicked my *** if i could, as that was my mis tack, Both Memory sticks should have been wipe down first time they were pulled out, the problem presented itself after this was done, Thanking you all for your input in helping me relies the stuff up i made, Soch a small Problem was doing my head in Ha Ha, Thankyou Jamind