Questions

Fedora 7 in MS Virtual PC 2007 - Display problems at boot.

+
0 Votes
Locked

Fedora 7 in MS Virtual PC 2007 - Display problems at boot.

CharlieSpencer
I'm attempting to install Fedora as a virtual machine under MS Virtual PC 2007. I've tried both FC5 and the new F7, but I'm having similar display problems with both. I'm going to concentrate on the F7 problem, since I won't care about FC5 if we can solve it.

On my first installation attempt I went with the GUI install. I let it check the downloaded .ISO and the image passed. The next displayed information was about anaconda starting. After that, the Virtual PC window went black. There was no apparent activity for over 30 minutes.

I reset the vm and started over, this time taking the text install option. This went smoothly and got as far as rebooting.

After the reboot, the window shows a distorted Fedora graphic across the middle third of the screen from side to side. This remains in place while the usual status updates scroll by on the top third of the window. The bottom third remains blank. Eventually I get to a text login prompt. After I respond to that, the password prompt is partially obscured by the distorted graphic in the middle. The system appears to accept my credentials, and I assume I get a command prompt, but I can't see what's going on behind the graphic. If I enter startx, the screen clears the previous command lines, but the distorted graphic remains.

The system is a new Dell Optiplex 745 running XP SP2. 4 gig of RAM, 80 gig HD, of which I gave the vm 20 gig. The video card is a new Radeon X1300 with 256 meg. I'm captured the F7 .ISO as a virtual DVD within the vm.

Any help would be appreciated.
  • +
    0 Votes
    jmgarvin

    Try booting in run level 3. I'm betting the graphic driver is out of range or is being used funky the VPC.

    That help?

    +
    0 Votes
    CharlieSpencer

    My first reaction is always to ask here. After posting, I looked around the other usual suspects (Google Linux, LQuestions, Fedora Forums, etc.) I found several references and even some screen shots showing the same problem under the same circumstances. There are several work arounds, including a variety of ways of changing the default driver. However, it looks like the easiest thing to do is run it under VMware instead of MS Virtual PC. Nobody's reported any problem with that virtual manager. I'll try level 3, but I'm probably going to move it to VMware anyway.

    Thanks.

    +
    0 Votes
    jmgarvin

    It seems less buggy and it tends to be a little faster on the lower system specs.

    +
    0 Votes
    CharlieSpencer

    I already had Virtual PC installed to test the free Vista Enterprise vm, so I thought I'd give it a shot.

    I didn't even bother try run level 3 under VPC. Since there are no conflicts between the two vm packages, I loaded the free VMware Server product and started from scratch. F7 came up clean all the way.

    Thanks.

    +
    0 Votes
    cmkeiser

    At school (Computer Network Systems) we use VPC 2007. When we went to install VPC and then Fedora 5, our instructor informed us that our effort would be wasted if we failed to lower our color display settings to under a million. At the time he said this I was looking at the garbled screen you described. When I went back and did it with the lower color settings and 3MB of ram more than half (515 instead if 512)the Fedora ran perfectly and has done so since. I hope this helps. Additionally, my host machine is a Dell Latitude 110L with 1.24 RAM and a 1.7 CPU XP pro SP2 and VPC 2007.

    +
    0 Votes
    CharlieSpencer

    I abandoned VPC07 for VMware Server.

    +
    0 Votes
    wetzel-lp

    @cmkeiser,

    Would you be willing to share the details of how and what you did to get this to work. I am afraid I did not understand from your post.

    Thanks

    +
    0 Votes
    edgardro

    when you say lower color setting where do you do that, resolution 800x600? Color quality 16 bit? I try but nothing happens, still the same issue. what else could be.

    thanks

    +
    0 Votes
    phxheat07

    once you are in at runlevel 3 then
    cd /etc/X11
    vi xorg.conf
    Find the lines that have the Display depth at 32 or 24, change the 32 or 24 to 16!
    This prevents the screen from being too large!

    Then add this line (to fix the mouse problem):
    in the Section "Screen"
    add this line in the
    SubSection "Display" :
    Option "HWCursor" "off"
    #enter the line exactly as it appears above
    (before the EndSubSection)
    Close vi with ZZ or :wq
    Now reboot or enter: init 5

    +
    0 Votes
    mluck

    This worked for me when doing fedora core 6 (or maybe 5, can't recall right now) but your symptoms sound the same. Good luck.

    http://davidbrunelle.com/2006/09/23/installing-fedora-core-on-microsoft-virtual-pc-2004/

    +
    0 Votes
    CharlieSpencer

    I dropped MS VPC 07 for VMware Server Console and didn't have problem. I went to the link you posted and added that as another potential solution.

    Thanks!

    +
    0 Votes
    x_aray

    The following is from a note that i used to fix the problem last year when i required fedora to run on VPC 2007.

    Fedora Core 6 doesnt like running in 24bit mode.

    Linux Fedora Core ? Solve VIDEO problems

    Enter into directory ?Etc/X11?

    Type in the following once in etc/x11
    vi xorg.conf

    Change video settings from 24 to 16bit

    Press [Esc] then type :wq to save

    After logging in

    Type in startx to start fedora in graphical mode

    +
    0 Votes
    marcosprog

    Fedora 7 has problems booting in graphic mode, so, to finish the installation, switch to text mode using Ctrl+Alt+F1 in Black Screen

    +
    0 Votes
    seanferd

    I'll remember this one when I get into VMs.

    +
    0 Votes
    virtualpcneedshelp

    im having truble with it
    i put windows xp home on it and it says
    "specified domain either does not exest or could not be contacted
    what should i do?

  • +
    0 Votes
    jmgarvin

    Try booting in run level 3. I'm betting the graphic driver is out of range or is being used funky the VPC.

    That help?

    +
    0 Votes
    CharlieSpencer

    My first reaction is always to ask here. After posting, I looked around the other usual suspects (Google Linux, LQuestions, Fedora Forums, etc.) I found several references and even some screen shots showing the same problem under the same circumstances. There are several work arounds, including a variety of ways of changing the default driver. However, it looks like the easiest thing to do is run it under VMware instead of MS Virtual PC. Nobody's reported any problem with that virtual manager. I'll try level 3, but I'm probably going to move it to VMware anyway.

    Thanks.

    +
    0 Votes
    jmgarvin

    It seems less buggy and it tends to be a little faster on the lower system specs.

    +
    0 Votes
    CharlieSpencer

    I already had Virtual PC installed to test the free Vista Enterprise vm, so I thought I'd give it a shot.

    I didn't even bother try run level 3 under VPC. Since there are no conflicts between the two vm packages, I loaded the free VMware Server product and started from scratch. F7 came up clean all the way.

    Thanks.

    +
    0 Votes
    cmkeiser

    At school (Computer Network Systems) we use VPC 2007. When we went to install VPC and then Fedora 5, our instructor informed us that our effort would be wasted if we failed to lower our color display settings to under a million. At the time he said this I was looking at the garbled screen you described. When I went back and did it with the lower color settings and 3MB of ram more than half (515 instead if 512)the Fedora ran perfectly and has done so since. I hope this helps. Additionally, my host machine is a Dell Latitude 110L with 1.24 RAM and a 1.7 CPU XP pro SP2 and VPC 2007.

    +
    0 Votes
    CharlieSpencer

    I abandoned VPC07 for VMware Server.

    +
    0 Votes
    wetzel-lp

    @cmkeiser,

    Would you be willing to share the details of how and what you did to get this to work. I am afraid I did not understand from your post.

    Thanks

    +
    0 Votes
    edgardro

    when you say lower color setting where do you do that, resolution 800x600? Color quality 16 bit? I try but nothing happens, still the same issue. what else could be.

    thanks

    +
    0 Votes
    phxheat07

    once you are in at runlevel 3 then
    cd /etc/X11
    vi xorg.conf
    Find the lines that have the Display depth at 32 or 24, change the 32 or 24 to 16!
    This prevents the screen from being too large!

    Then add this line (to fix the mouse problem):
    in the Section "Screen"
    add this line in the
    SubSection "Display" :
    Option "HWCursor" "off"
    #enter the line exactly as it appears above
    (before the EndSubSection)
    Close vi with ZZ or :wq
    Now reboot or enter: init 5

    +
    0 Votes
    mluck

    This worked for me when doing fedora core 6 (or maybe 5, can't recall right now) but your symptoms sound the same. Good luck.

    http://davidbrunelle.com/2006/09/23/installing-fedora-core-on-microsoft-virtual-pc-2004/

    +
    0 Votes
    CharlieSpencer

    I dropped MS VPC 07 for VMware Server Console and didn't have problem. I went to the link you posted and added that as another potential solution.

    Thanks!

    +
    0 Votes
    x_aray

    The following is from a note that i used to fix the problem last year when i required fedora to run on VPC 2007.

    Fedora Core 6 doesnt like running in 24bit mode.

    Linux Fedora Core ? Solve VIDEO problems

    Enter into directory ?Etc/X11?

    Type in the following once in etc/x11
    vi xorg.conf

    Change video settings from 24 to 16bit

    Press [Esc] then type :wq to save

    After logging in

    Type in startx to start fedora in graphical mode

    +
    0 Votes
    marcosprog

    Fedora 7 has problems booting in graphic mode, so, to finish the installation, switch to text mode using Ctrl+Alt+F1 in Black Screen

    +
    0 Votes
    seanferd

    I'll remember this one when I get into VMs.

    +
    0 Votes
    virtualpcneedshelp

    im having truble with it
    i put windows xp home on it and it says
    "specified domain either does not exest or could not be contacted
    what should i do?