Questions

Vlan trunking, L3 switch + L2 switch problem

+
0 Votes
Locked

Vlan trunking, L3 switch + L2 switch problem

Acer1986
Hi, I have now successfully got my PowerConnect 6224 configured, to host and route between 4 Vlans, I have internet access and can ping what I need to, it's all working great. The next thing on my list is configuring my L2 netgear router to work with port based Vlans, I want to connect the L2 switch to port 1/g23 on my PowerConnect 6224, as far as I understand this port needs to be a trunk port that allowes all Vlans, here is my config for the PowerConnect 6224:

!Current Configuration:
!System Description "Dell 24 Port Gigabit Ethernet, 2.0.1.8, VxWorks5.5.1"
!System Software Version 2.0.1.8
!
configure
vlan database
vlan 10,20,30
vlan association subnet 192.168.1.0 255.255.255.0 1
vlan association subnet 192.168.2.0 255.255.255.0 10
vlan association subnet 192.168.20.0 255.255.255.0 20
vlan association subnet 192.168.30.0 255.255.255.0 30
exit
stack
member 1 1
exit
switch 1 priority 1
ip address 192.168.1.1 255.255.255.0
ip domain-name xxx.xx.xx
ip name-server 192.168.2.10
ip name-server 192.168.2.30
ip routing
ip route 0.0.0.0 0.0.0.0 192.168.2.201
bootpdhcprelay enable
bootpdhcprelay serverip 192.168.2.10
bootpdhcprelay cidridoptmode
ip helper-address 192.168.2.1 192.168.2.10 37
ip helper-address 192.168.2.1 192.168.2.10 49
ip helper-address 192.168.2.1 192.168.2.10 137
ip helper-address 192.168.2.1 192.168.2.10 138
ip helper-address 192.168.20.1 192.168.2.10 37
ip helper-address 192.168.20.1 192.168.2.10 49
ip helper-address 192.168.20.1 192.168.2.10 137
ip helper-address 192.168.20.1 192.168.2.10 138
ip helper-address 192.168.30.1 192.168.2.10 37
ip helper-address 192.168.30.1 192.168.2.10 49
ip helper-address 192.168.30.1 192.168.2.10 137
ip helper-address 192.168.30.1 192.168.2.10 138
interface vlan 10
name "Servers"
routing
ip address 192.168.2.1 255.255.255.0
ip rip send version rip1
ip irdp
exit
interface vlan 20
name "Sales"
routing
ip address 192.168.20.1 255.255.255.0
ip rip send version rip1
ip irdp
exit
interface vlan 30
name "Accounts"
routing
ip address 192.168.30.1 255.255.255.0
ip netdirbcast
ip rip send version rip1
ip irdp
exit
username "michi" password 4f70cfb1451a1b0ce0b872421bee6c1c level 15 encrypted
!
interface ethernet 1/g1
switchport mode general
switchport general pvid 10
no switchport general acceptable-frame-type tagged-only
switchport general allowed vlan add 10,20,30
exit
!
interface ethernet 1/g3
switchport mode general
switchport general pvid 10
no switchport general acceptable-frame-type tagged-only
switchport general allowed vlan add 10,20,30
exit
!
interface ethernet 1/g4
switchport mode general
switchport general pvid 20
no switchport general acceptable-frame-type tagged-only
switchport general allowed vlan add 20
exit
!
interface ethernet 1/g5
switchport mode general
switchport general pvid 10
no switchport general acceptable-frame-type tagged-only
switchport general allowed vlan add 10,20,30
exit
!
interface ethernet 1/g7
switchport mode general
switchport general pvid 10
no switchport general acceptable-frame-type tagged-only
switchport general allowed vlan add 10
exit
!
interface ethernet 1/g8
switchport mode general
switchport general pvid 30
no switchport general acceptable-frame-type tagged-only
switchport general allowed vlan add 30
exit
!
interface ethernet 1/g23
switchport mode trunk
switchport trunk allowed vlan add 1,10,20,30
exit
!
interface ethernet 1/g24
switchport mode general
switchport general pvid 10
no switchport general acceptable-frame-type tagged-only
switchport general allowed vlan add 10,20,30
exit
exit



On my netgear L2 switch i want to connect port 24 to 1/g23 of my Dell switch, but I can't seem to be able to get it to work somehow, here is my config of the Netgear switch:

!Current Configuration:

!

!System Description "GSM7224 L2 Managed Gigabit Switch"

!System Description 6.2.0.14

!

set prompt "GSM7224"

network protocol none

network parameters 192.168.1.2 255.255.255.0 192.168.1.1

vlan database

vlan 10

vlan name 10 Servers

vlan 20

vlan name 20 Sales

vlan 30

vlan name 30 Accounts

exit

configure

clock timezone 'GMT' 0 0

sntp client mode unicast

! sntp server status is active

sntp server PooleOne.xxx.xx.xx

logging buffered

lineconfig

exit

storm-control flowcontrol

spanning-tree configuration name 00-0F-B5-FC-BA-62

snmp-server community public@10

snmp-server community public@20

snmp-server community public@30

ip domain-name xxx.xx.xx

ip name-server 192.168.2.10

192.168.2.30

192.168.2.201

interface 0/1

vlan pvid 10

vlan participation include 10

exit

interface 0/2

vlan pvid 20

vlan participation include 20

exit

interface 0/3

vlan pvid 30

vlan participation include 30

exit

interface 0/4

exit

interface 0/5

exit

interface 0/6

exit

interface 0/7

exit

interface 0/8

exit

interface 0/9

exit

interface 0/10

exit

interface 0/11

exit

interface 0/12

exit

interface 0/13

exit

interface 0/14

exit

interface 0/15

exit

interface 0/16

exit

interface 0/17

exit

interface 0/18

exit

interface 0/19

exit

interface 0/20

exit

interface 0/21

exit

interface 0/22

exit

interface 0/23

exit

interface 0/24

description 'Trunk Port'

vlan tagging 1

vlan participation include 10

vlan tagging 10

vlan participation include 20

vlan tagging 20

vlan participation include 30

vlan tagging 30

exit

exit



First; is it possible to accomplish what I'm trying to do with my equipment?

Second; where have i gone wrong in my configs?



Thank you very much for your help.
  • +
    0 Votes
    Acer1986

    After just reviewing all configs, I found there is absolutely nothing wrong with my configs, it was to do with my DHCP server, these configs are 100% OK.

    D'ooooooohhhhhhhhh!!!!!!!!

  • +
    0 Votes
    Acer1986

    After just reviewing all configs, I found there is absolutely nothing wrong with my configs, it was to do with my DHCP server, these configs are 100% OK.

    D'ooooooohhhhhhhhh!!!!!!!!