General discussion

  • Creator
    Topic
  • #2093103

    Computer not found – using TCP/IP

    Locked

    by fred c. tucker ·

    Using only 2 computers, both with WIN98 SE. Cabled directly with a UTP crossover cable. The desktop is connected to ADSL with one ethernet card, and to the home LAN using another ethernet card. When using NetBEUI or IPX/SPX, the home LAN works without a problem. Since Internet Sharing is to be used, TCP/IP is necessary. Once the TCP/IP is added and IP addresses 192.168.0.x are used – both computers will see each other in the Network Neighborhood. The desktop can access the shares of the laptop, but the laptop (when clicking on the Desktop icon in Network Neighborhood) cannot access the shares. A computer not found message is given. This only happens with TCP/IP. NetBEUI and IPX/SPX work fine! I need to get TCP/IP working – any help would be greatly appreciated.

All Comments

  • Author
    Replies
    • #3869231

      Computer not found – using TCP/IP

      by fred c. tucker ·

      In reply to Computer not found – using TCP/IP

      To summarize: Computer A can see and access Computer B. Computer B can see but not access Computer A. This is only when using TCP/IP.

    • #3869224

      Computer not found – using TCP/IP

      by tbradley ·

      In reply to Computer not found – using TCP/IP

      The answer lies in the subnetting of the 2 computers, and the ADSL router. apparently, you have the second NIC setup to a different subnet, and while the laptop can see the desktop via tcp/ip, cannot jump the subnet. All devices should be on the same subnet.

      • #3869212

        Computer not found – using TCP/IP

        by fred c. tucker ·

        In reply to Computer not found – using TCP/IP

        The subnet were/are set the same. But since you mentioned it, I experimented with different subnet masks – class a, b, and c (also with different IP addresses accordingly), but with no luck. Thanks for the suggestion all the same.

    • #3871253

      Computer not found – using TCP/IP

      by fred c. tucker ·

      In reply to Computer not found – using TCP/IP

      Point value changed by question poster.

    • #3882069

      Computer not found – using TCP/IP

      by fred c. tucker ·

      In reply to Computer not found – using TCP/IP

      This question was closed by the author

Viewing 3 reply threads