General discussion

  • Creator
    Topic
  • #2297057

    Floppy Drive not working!!

    Locked

    by kkthree ·

    How can I activate floppy drive(to work) in Bios?.Previously floppy drive used to work properly after some changes made in Bios , it is not working, means not recognizing floppy.Always floppy drive bulb(indicator)is gloving from system startup time to shutdown time.Whats the problem with floppy drive?

All Comments

  • Author
    Replies
    • #2685353

      Reply To: Floppy Drive not working!!

      by thechas ·

      In reply to Floppy Drive not working!!

      Most likely, the floppy cable is plugged in backwards at one end.

      Pin 1 on most floppy drives is on the left when looking at the back of the drive.

      Chas

    • #2685329

      Reply To: Floppy Drive not working!!

      by csmith ·

      In reply to Floppy Drive not working!!

      These symptoms do not come from BIOS changes.
      Someone plugged the cable in backwards.
      No harm is done by this mistake.
      Just make sure that cable is properly oriented to Pin 1 on both the motherboard, and the floppy drive, and the floppy will work.
      Regards, Chris

    • #2686635

      Reply To: Floppy Drive not working!!

      by adrian_farina1962 ·

      In reply to Floppy Drive not working!!

      Some floppy drive cables are a bit vague as to how they should be plugged in at the motherboard if there is no stub at one side,try swapping the connection on the motherboard or simply just remove the cable and put it back on both sides. Invisable corrosion can be cleared by this method.

    • #2686471

      Reply To: Floppy Drive not working!!

      by smedrine ·

      In reply to Floppy Drive not working!!

      open your system follow all electrostatic discharge precaution, check the floppy drive cable if is revesed by see if red strip is go to pin 1,

      • #2684956

        Reply To: Floppy Drive not working!!

        by kkthree ·

        In reply to Reply To: Floppy Drive not working!!

        Hi, I reversed the data cable(as per Colored edge) and made the chages in BIOS like Floppy Seek=Enable,Swap=Disable and Type=1.44MB also.The indicator is not at all glowing.But I got new problem at the time of startup, screen is showing “Floppy drive fail(40)” and giving options press DEL to continue or DEL to setup.Still drive is not recognizing folppy.

    • #2684420

      Reply To: Floppy Drive not working!!

      by bltnasa ·

      In reply to Floppy Drive not working!!

      umm after you get the floppy conneted properly go to bios an disable it. boot into windows an restart into bios then enable it.floppys are not plug an play.your comp thinks its there an its not reading it. had the same exact problem an it worked .gl:)

Viewing 4 reply threads